Thursday, November 19, 2009

My new Webpage!


Yeah, aku suda ade webpage sendri. hehe..

Webpage aku ni sbenanye still under construction. Blom siap sepenuhnye lagi..

Banyak bende lagi aku nak 'godek'. :P

Tapi kalo korang nak singgah melawat pon ape salahnye kan..

Sile la taip: krie12.com ataupun klik SINI kat browser korang.. ;)

p/s: Kebanyakan posting yg ade dalam blog aku nih akan di transfer ke sane. Once completed, most probably aku akan ucapkan selamat tinggal kpd blogspot.com... :(



* Update: Maaf! link di atas sudah xwujud lagi, disebabkan masalah teknikal..nampak gaye aku akan teruskan gune blog ni lg..hehehe..
3 komen

Thursday, October 22, 2009

Rindu = Restrict!



Situasi 1:
Jalan berdua sambil berpegangan tangan..

Tak boleh..

Bukan mahram..Dah kawen nanti baru boleh..



Situasi 2:
Dok kat rumah sendiri, tak pakai tudung takpe..

Tak jugak..

Kalo kite ni (laki) datang umah, kene gak pakai tudung..


Situasi 3:
Rindu sangat² kat si dia..

Tak boleh..

Rindu tu satu bentuk penzinaan hati..





Wahh..Banyak sungguh restriction..
Tu tak boleh, ni tak boleh..
Bayangkan kalo korang dalam situasi ni, ape korang rase?

Ok la, I have to admit that the first 2 situations tu, betul la jugak..
Kalo kite banyak² bunyik plak kang, ade yg kate kite ni menolak agama..

The question now is, for the 3rd situation..
Is it true?

Dah kalo rindu pon tak boleh, percer plak?
Rindu tu lumrah manusia..Manusia ade perasaan rindu & kasih..
Perasaan tu dah dicipta oleh ALLAH kepade manusia, so that kite akan sentiase berkasihan sesame kite..betul?
Dari situ wujud perkataan 'perikemanusiaan', yg membezakan kite ngan binatang..

So, aku tak nampak mane valid nye ayat "rindu tu satu penzinaan"..
Anyone? Any comment?




p/s: Tak boleh dah nak rindu kat parents/siblings. Sumbang mahram pulak nanti.
4 komen

Sunday, October 11, 2009

Cuti sekolah = Musim mengawan



(sekadar gambar hiasan)


Banyak sungguh jemputan kawen dalam bulan ni & bulan depan ye..
Yela kan, musim cuti sekolah ni mmg ramai orang amik kesempatan untuk kumpul sedare mare..Dalam 1 acara yg sungguh tak asing lagi kat Malaysia nih..
Undangan ke majlis perkahwinan..
Eheh..Ni nak cite sket nih..

Minggu lepas family aku pegi Taiping..

Hajatnye, nak kompem tarikh adik laki bawah aku (Angah) nye majlis kawen..

So, tarikhnye adelah pade 27 Mac 2010 nanti, kat Taiping..

Majlis sambut menantu plak kat Kuantan nanti, 4 April 2010..

Aku kene bersedia dari segi mental la nampak gayenye..

Kompem2 sumorang akan tanye soklan yg paling panas kat telinga aku nih..

"Ko bile lagi? Adik ko dah langkah bendul sket punye besor tu.."

&

"Adik ko nye nasik minyak aku dah rase. Nak jugak rase nasik minyak abang dia, kan?"

&

"Eh? Adik dulu drp abang? Abang nye takmo kawen ke?"



Adeiiiiiiiiiiiiii...


Tak larat den nak menjawabnye..

Pasni kalo diorang tanye lagi, aku akan jawab camni je..

"Tu, tanye bos besar tu.." sambil jari tuding kat Mama..

Huhuhu..




I've seen so many people around me, yg blom kawen tapi dah macam kawen..
Sometimes it makes me think, kan bagus diorang kawen je kalo camtu..
Btol tak?

Tapi bile pk² balik, ia tak semudah tu..
Terutama skali bile tak dapat sapot drp parents..
Anak nak kawen, parents bg alasan macam²..
Keje kasi stabil dulu la, kumpul duit sendiri dulu la, nak rase duit anak dulu la..

For me la kan, bende tu ekceli akan buat si anak lagi fedap n tertekan..
So, diorang akan buat hal sendiri, n lebih teruk lagi kalo si anak tu terjebak dalam salah laku moral nih..

So, dah kalo anak tu ade hasrat nak kawen, sebetolnye parents kene bantu dia cari jalan camne nak setelkan cepat..
Bukan dengan cara "halang untuk kebaikan" tu..
Dari 1 sudut memang la bagus kan, nak suh si anak tu berdikari. Cari duit sendiri pesume..
Tapi cube tengok dari sudut si anak pulak. Ape yg dia pk?
Ape yg akan dia buat bile naluri nak kawen dia tu makin menjadi²?

Aku tau, korang mesti pk aku ni cam penah alami je. Kan?
Haha..
Bab tu, aku taknak komen. Balik kepade paragraph atas tu, "I've seen so many people around me.." ;)

Tapi pape pon, alhamdulillah la adik aku dah 'lepas' dulu..
Aku tau, dia pon pernah alami gak dengan ape yg aku kate as "halang utk kebaikan" tu..
Ade cerita disebaliknye, baru² ni..Tapi aku taknak cite keburukan sape²..
So biar je la jadi pengajaran untuk dia/mereka.. ;P

Bagi aku, tu la masalah bile anak nak kawen, tapi parents nak lambatkan..
Kalo ikotkan, hujung bulan ni genap setaun diorang bertunang..
Duit dah cukop sbenarnye, cume tunggu tarikh sesuai..
Tup², parents decide taun depan..Hoho..
Member kompem 'panas'.. :P




Sejujurnye, aku sebenarnye terkesan jugak la dengan perkataan 'kawen' tu..
Umo aku dah berape bai, kawan² pon ramai yg dah kawen..
Yang dah bertunang pon ramai..
Nak² adik sendiri pon dah bertunang, dah nak kawen pon..
Aku? Calon ade..(hoho)..Tapi hajat tu tak tertunai lagi..

Keje dah ade, kete dah ade, rumah takde masalah nak dapat..
Ape lagi yg takde? duit?
Mm..btol jugak..Hehe..

Dah aku korek mane beli kete tu sume?




Sbenarnye, motif aku cite ni memang ade bende la nak luahkan..
Teringat mase raye baru² nih..Beraye kat Melake, rumah sedare mare..
Parents sibuk dok mencanang "Ni, nk bgtau ni, Angah taun depan nak kawen. Nanti dah tetap tarikh, datang la ye.."

I tried to be cool...

"Eh, yg nak kawen ni Angah ke? Dah Along nye mane?"

Aku buat² tak dengar...

"Oh, ingatkan yg tu Angah. Nampak cam Angah ni abang nye pulak. Abang nampak mude.."

Tibe² pendengaranku jadi jelas...Haha..

"Ni ape Angah yg kawen dulu plak nih? Along nye taknak kawen ke?"

Morale down..Nak je aku cakap, "Aku gay."

Astaga..Mintak simpang ler..

Mama pun nyampuk, "Angah dah 2 taun keje. Along baru je setengah taun. Biar je la dulu, nak lepaskan yg ni dulu.."

Yeszaaa...Tu dia ayat yg sangat tak supportive..




So far, I managed to get off those things from me la..
Banyak la cara aku pujuk diri aku sendiri..sabar..sabar..
But at certain times, aku sampai tahap menyalahkan diri sendri..
Pernah aku kate kat diri sendiri, "Nyesal blajar dulu. Baik lepas SPM terus keje. By now patut dah banyak duit aku kumpul."

Ye, aku memang tak patut pk camtu..
Memang aku bersyukur sebab dah pegang ijazah..
But sometimes aku rase cam "I'm just wasting my time."

Aihhh...
Entah ler...




p/s: Baru balik dari kenduri kawen member. Member dok tanye, "Ko bile lagi?"

Adeiiiiiiiii lagi skali.....
2 komen

Tuesday, August 11, 2009

Warisan


Salam semua..
Sori lame gak aku menyepi..
Sangat sibuk ngan keje lagi..
Tensen ngan bos yang terlampau high expectation lagi..
Hari² kene maki dalam morning meeting tu perkare biase la bagi aku..
Nasib baik la aku punye Project Manager tu sorang yg sangat memahami, yg slalu bagi support & motivation kat aku..
Yang slalu back-up aku bile aku nyaris² nak kene hambur ngan kata² kesat..
Thanks a lot, Mr. Ezhil Arasan.. happy


Yeah, name dia mmg pelik..Sebab dia bukan orang sini..
Purely from India..So dia mmg tak reti cakap Melayu la.."Melayu sikit² boley la.." ayat yg bese dia sebut. Hehe..


Tengok, orang luar pun boleh layan aku ngan baik..Banyak bagi tunjuk ajar, nasihat pesume..
Ni bos sendiri yang name dalam IC nye Melayu, berbangsa Melayu, beragama Islam, tapi layan aku macam kayu.

Aku hangin pulak ngan orang² cmnih! Ngko layan mamat India tu siap brgelak sakan, ngan kitorang budak² baru ni ko pandang muke pon tak! Ko ingat ko tu besar abes ke? Kat dalam ofis, memang la ko besar sebab pangkat. Kalo ko berdiri depan aku, baru ko tau ko tu sebenarnye tak cukup inci!


Emosi-nasional secara tiba² jap.. whew!


Malam ni dok merenung pc sambil menghalau keluangman yang tibe² masuk bilik aku tadi dengan batang penyapu, aku teringat plak lagu ni yang pernah aku nyanyi ramai² mase Kem Bina Negara time aku form 5 dulu..

Ape kaitan keluangman tu ngan teringat lagu ni, jgn tanye aku..Ianya mistik.................I dont know


Aku harap lagu ni dapat didengar & dihayati oleh semua saudara²ku yang berbangsa Melayu..Terutama sekali yang tak sedar diri tu orang Melayu..


Warisan (Lirik Asal)

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan Maha Perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di Nusantara
5 komen

Sunday, June 14, 2009

Persona SE 1.6 AT Blue Haze



Umm..Ni la buah ati aku yg terbaru.. love struck

Kitorang 'declare' hari Khamis 4 Jun 2009 haritu. Hehe..Dah dekat 2 minggu dah aku bersama 'si dia'. Hari kedua je sampai ke Kota Bharu kitorang pegi..Honeymoon la katekan.. sick

Sori guys, lame sangat menyepi..Sibuk ngan keje la..Ni pun juz nak inform ni je..Kalo korang nampak kete ni kat mane², tegur la aku ek..Koman² pon bagi la hi-beam sepam.. big grin

Specification

  • Persona Special Edition
  • Transmission: Automatic (takde yg manual utk model ni)
  • Color: Blue Haze (tapi nampak cam purple)
  • Features: GPS, Auto Cruise, Leather Seats
  • Max speed: 185 km/h, 13.9s for 0-100 km/h
  • Disc Brakes (front+rear)
  • 15" Alloy Rims (nanti aku nak tuka 17" plak..)

Aku sangat hepi sekarang..Tak terkate dah..Hehe..

Caloz~! tongue

5 komen

Monday, April 27, 2009

Megat Seri Rama




Klasik seyh cite ni.. =P
Kalo korang nak tau cite lebih lanjut, sile la klik di sini dan di sini.

Mm..Mesti korang tertanye² kenape tetibe je aku nak bukak cite nih..
Ok, camni cite nye.....

Weekend lepas, parents aku pegi melancong kat Tanjung Balai, satu pulau kat perairan Indonesia..Diorang dok sane 3 hari 2 malam..Then on the way balik tu, diorang lalu JB, then naik ikut pantai timur, singgah la kat Pekan untuk makan²..

Ayah aku cite, mase dia sampai kat situ, dia terperasan satu group org² tua ni tengah borak² 'kedai kopi'. Dalam ramai² tu, ade sorang tua ni yg ayah aku rase semacam je bile terpandang dia..Bile org tua tu pandang balik, ayah aku rase cam pelik sebab org tua tu pon pandang dia lame..

Clarification: Ayah aku dan org tua tu bukan gay.

Ok, then ayah aku buat tatau je la..Dalam fikiran dia, mmg japgi nak gi bertegur sapa ngan org tua tu..Tapi org tua tu sibuk berborak, so biar je la dulu, kate ayah..

Tengah lepak² tunggu order tu, tibe² ayah kate bulu roma kat tangan dia meremang..Tengok² org tua tu datang kat sblah ayah..Ayah dah syak something dah, coz kate ayah, family blah ayah ni ade satu 'kuase mistik' sket. Maksud ayah, dia ngan adik beradik dia kalo jumpe ngan org yg tak dikenali and tibe² bulu roma meremang, that means org tu mesti ade pertalian darah ngan diorang.

Percaye atau tak, tu terpulang..

Then diorang pon stat la berborak..Borak punye borak, tanye punye tanye, rupe²nye org tua tu adelah arwah nenek punye sepupu (belah ayah). Sebab ayah punye datuk ngan org tua tu punye ayah adelah adik beradik (agak pening statement ni, ye saye tau)..

Rupenye org tua tu pun kate, 1st time dia nampak ayah pon dia rase cam ade satu 'daya' yg menarik dia kat ayah, walaupon diorang tak penah jumpe sblom nih. (Juz 4 your info, family ayah semua dok Melaka skang)..

Rupe²nye org tua tu cakap dia skang tengah carik susur galur keluarga mamat yang bunuh sultan Melayu terakhir tu, iaitu Sultan Mahmud Shah II a.k.a. Sultan Mahmud Mangkat Di Julang..

Nak tau kenape? Dia cakap dia adalah keturunan ke-5 Megat Seri Rama..

So, ayah pon bukak la cite..Dia kate dia tau cite tu lame dah..Tapi tak brape pasti..Dulu Pak Ngah (abang ayah) ade try pegi ke Kota Tinggi tu, saje jalan² nak gi melawat makam Sultan Mahmud. Sampai² je kat situ, dia kate dia rase cam tanah bergegar..

Rupe²nye btol la cite tu..7 keturunan Megat Seri Rama diharamkan drp pijak tanah Kota Tinggi..Kate ayah, sumpahan tu dah nak berakhir dah pon..Dulu org siap muntah darah..Skang ni setakat pening² or muntah bese je..

Mm..So, aku ni kire dah keturunan ke-7..And aku tak pernah lagi pegi sane..Ingat nak try la skali..Sape nak ikot? =P
25 komen

Monday, March 23, 2009

Curik tulang..


Tulang sape, aku tatau..Huhu..

By the way, aku skang dalam ofis..baru dapat internet access, so jengah la kejap blog kesayangan aku nih..(sayang ke?) hehe..
I know, this is not ethical..Tapi skang ni aku cam agak free, tatau nak buat ape, so aku amik kesempatan kejap untuk say 'hi' kepade pelawat² blog nih..Kejaaaaaap jek ye.. =P

Aku dah hampir sebulan keje kat Kemaman ni..So far, exciting jugak la keje aku..But really tiresome..Brape hari asik tak cukop tdo..Rutin harian aku, pagi² kul 6 dah kene bangun..Lepas mandi & solat subuh pesume, kul 7 dah kene gerak. Kalo lambat sket mmg jam la jalan kat bandar Kemaman tu..Sampai ngam² kul 7.30, sempat lagi nak breakfast..

Then balik kul 5, sampai umah kompem kul 6 sebab jalan cam bese la, macam ikan dalam tin sardin. Nak² ramai orang² Terengganu ni cam pelik sket spesies diorang. Suke jual ikan a.k.a. "selfish"..(no offense to orang² Terengganu yg bace blog nih)..Pentingkan diri je mase atas jalan raye..Smalam lagi la kelako..Aku nampak sorang pakcik nih, naik moto..bawak bini skali..Anak dia pon ade gak, tapi tak naik atas moto tu skali ngan diorang..

Korang tau budak tu ikot camne? Naik beskal, kayuh bersaing ngan BAPAK dia. BAPAK dia plak biar anak dia kayuh ikot tengah jalan, BAPAK dia tunggang moto tepi jalan. Kete banyak lalu lalang. Tak ke bodoh namenye tu? Kepale BAPAK dia ajar anak camtu. (Srius, aku mmg senang hangin bab bapak tak reti jage anak nih)..

Ok lah, aku stop dulu kat sini..InsyaAllah dalam minggu ni or minggu depan, umah aku dah ade internet connection..So, sabo ye..Aku tau korang sume rindukan kepulangan aku..Hehe..(perasan jap)..

Till then, doakan aku berjaye jadi Vice President for Huntsman Tioxide in 10-15 years ye..Hehe.. (tinggi sungguh cita²)..
3 komen

Keluargaku...

Pyzam Family Sticker Toy

 

sTanD-uP, sPeaK-uP! Hak Cipta Terpelihara © 2009